(4.9.2020)

Pojilla on pippeli. Ja tytöillä on pimppi. Siinä on tämän perheen lähtökohta seksuaalikasvatukselle. Lähtökohta tämän perheen seksuaalisuudelle.

Se ei silti tarkoita, etteikö poika voisi leikkiä nukeilla tai tyttö autoilla. Se ei tarkoita, että pojilla olisi oltava lyhyet hiukset ja tytöillä pitkät. Pojan hiukset voivat olla letillä siinä missä tyttöjenkin. Se ei tarkoita, etteikö poika voisi tuntea syvällisesti tai tyttö voisi olla suorasukainen töksäyttelijä.

Se ei tarkoita, että nainen siivoaa ja kokkaa. Leikkii kotia. Eikä se tarkoita, että mies käy töissä ja nauttii perjantaipullon. On tärkeää, että jokainen voi tehdä kaikkia töitä, mutta toisaalta, genetiikka/biologia sanelee joitain asioita. Miehet ovat luonnostaan vahvempia, joten fyysisesti raskas työ on ”miehen työtä”. Se ei silti tarkoita, etteikö nainenkin voisi sitä tehdä. Se on vain hieman haasteellisempaa ja kuormittavampaa.

Me elämme helppoa aikaa vielä. Meillä on aikaa siihen, että lasten hormonitoiminta potkii kunnolla käyntiin. Suuri kysymys kuuluukin, mitä vastata, kun lapsi kysyy jotain aiheesta? Mikä minä olen siihen vastaamaan mitään?

Hitto, minä masturboin ensimmäisen kerran, kun ala-asteen luokkakaveri käski vetää käteen. Ja minä tein työtä käskettyä. Ja se tuntui hyvälle. Ja kuinka outoa oli, kun vuosien päästä touhusta tuli sotkuista. Homoksi haukkumisen yhteydessä päätin selvittää asian. Yritin kiihottua miehistä. Huonolla menestyksellä. Ja tämmöisen pitäisi pystyä vastaamaan lasten oikeaoppisesta seksuaalikasvatuksesta?

Olen kuitenkin sitä mieltä, että lapsen kysyessä asiasta, siihen on vastattava. Ja se koskee ihan jokaista asiaa. Miksi ei sitten seksuaalisuudesta tai vaikka mistä lapset tulevat. Vastauksen on oltava lapsen ymmärryksen tasolla selitettynä niin, että se ei muuta totuutta ja menee yksiin tulevaisuuden vastausten kanssa, jolloin voi selittää asioita tarkemmin.

Pojilla on pippeli. Ja tytöillä on pimppi. Asiat vain harvemmin ovat niin mustavalkoisia. Ehkä seksuaalisuus on itsensä tuntemista. Itsensä hyväksymistä. Jotain kaunista ja karua. Jotain, mikä värittää mustan monella mustan sävyllä, punaisen kirkkaammin, pinkin hempeämmin ja valkoisen puhtaanpana. Kieltämällä itseltänsä sen, mitä on, kieltää kauniit värit. Kieltää nautinnon.

Kun kieltää itsensä, ei voi koskaan nauttia sen suomista iloista kenenkään kanssa. Ei voi nauttia toisesta. Ei ennen kuin hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Hyväksyy toisen sellaisena kuin on. Minä olen kuitenkin hyvin tyypillinen valtavirran pisara. Valkoinen hetero. Mistä minä mitään tiedän?

Seksuaalisuus on kaunista. Itsensä tunteva ihminen on kaunis. Se piiloutuu näkyville. Kätkeytyy piilojen päälle. Se on suoraan silmien edessä eikä sitä tunnista. Siitä huolimatta se heijastuu kaikkeen tekemiseen. Kaikkeen olemiseen.

Seksuaalisuus on läsnä kaiken aikaa ja se määrittää meitä hyvin voimakkaasti. Toisten seksuaalisuus on enemmän läsnä kuin toisten, mutta yhtä lailla seksuaalisuuden puutteen näkeminen ja hyväksyminen itsessään värittää elämäämme aivan yhtä paljon. Kun tuntee itsensä, voi tuntea toisen. Voi nähdä toisen avoimin mielin, itsensä tuntemisen kautta.

Nyt puhun syvällisestä tuntemisesta. En pinnallisesti siitä, mistä kukin tykkää. Puhun syvästä itsensä hyväksymisestä. En sen teeskentelystä ja tietoisesta selittämisestä. Itsensä tuntevan ja hyväksyvän ei tarvitse vakuuttaa muita. Hänellä ei ole syytä selittää omaa identiteettiään. Se on jotain syvältä kumpuavaa, kaunista värimaisemaa eikä sillä ole merkitystä, näkeekö kukaan saman maiseman.

Usein seksuaalisuus laitetaan hyvin kapeisiin raameihin. Seksiin ja sen suorittamiseen. Toiset nauttivat pikaisista pimeässä peiton alla, kun taas toiset kaipaavat suurieleisiä huomionosoituksia romanttisine viikonloppuineen.

Mitä seksuaalisuus on minulle? Meille? Kiireisten ruuhkavuosien aikana? Se on sitä, kun aamulla lapset heräävät liian aikaisin ja annat toisen nukkua vähän pidempään. Se on katse siellä ja täällä. Katse, joka kertoo, että minä näen sinut. Se on höyryävä aamukahvi kuppiin kaadettuna valmiiksi, kun saapuu aamulla töistä kotiin.

Se on lämmin halaus illalla ennen nukahtamista. Se on anteeksi antamista. Toisen kunnioittamista. Se on lämmin ajatus toisesta synkimmällä hetkellä. Se on vastuuta ja etuoikeutta. Se on toisen haastamista, viemistä epämukavuusalueelle. Se on menemistä epämukavuusalueelle. Tulla haastetuksi. Se on keino kasvaa ja kehittyä.

Seksuaalisuus on hyvinvointia. Se on masturboimista. Lihallisten syntien nauttimisesta. Oman itsensä avaamista toiselle. Toisen kanssa leikkimistä. Toisen tuntemista. Ja kuten kaikki elämä, seksuaalisuus on jatkuvassa liikkeessä. Se ei ole jotain, mikä on pysähtynyt tietynlaiseksi. Se ei ole ikuista, ainakaan sellaisenaan.

Seksuaalisuutta on meissä jokaisessa. Enemmän tai vähemmän. Sitä on kaikkialla. Mummoissa ja papoissa, vammaisissa, tavallisissa ja tavattomissa. Sitä on jokaista muotoa, mallia, väriä ja makua. Ja seksuaalisuus kehittyy siinä missä kaikki muukin elämässä. Se on jatkuvassa liikkeessä. Seksuaalisuus on parhaimmillaan syvyysnäköä maailmaan, väriskaala tulkintaan ja perspektiivi itseensä.

Seksuaalisuus ei kuitenkaan määritä toista ihmistä ihmisenä. Se luo siihen syvyyttä, karua kauneutta ja rehellisyyttä. Kun kättelen seksuaalivähemmistön edustajaa, en näe vähemmistön edustajaa. Näen ihmisen, jonka elämänkokemus on muovannut hänestä sellaisen kuin hän on. Luo siihen vaikuttavuutta. Aivan kuin kättely valtavirran edustajan kanssa. Se ei määritä häntä ihmisenä. Luo ainoastaan siihen syvyyttä, karua kauneutta ja rehellisyyttä.

Seksuaalisuus kuitenkin määrittää minut itselleni. Se on työkalu tulkitsemaan maailmaa hieman jännempänä, kiinnostavampana ja houkuttavampana. Seksuaalisuus sanelee paljon, millainen minä olen. Minulle. Ei muille. Ja itsetuntemuksen kautta voin kasvaa, oppia tuntemaan itseni ja rakastaa itseäni.

Loppujen lopuksi, jotta voisin saada rakkautta, minun on opittava rakastamaan. Ei muita, vaan itseäni. Seksuaalisuus on rakkautta itseään kohtaan. Rehellistä itsetuntemusta. Jotta voisi ottaa vastaan rakkautta. Ja antaa sitä toiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s