(1.2.2019 akka vieraissa 6)

Olin jotain teini-iän parhailla vuosilla, kun isäni sanoi jo että ”susta tulis hyvä kiinteistövälittäjä”. Pyh ja pah, sanoin silloin. Ajauduin kuitenkin myynnin pariin tavalla ja toisella. Matkaoppaana myin retkiä kuvailemalla kohteita, ja toisaalta myös kääntämällä negatiivisen puolen positiiviseksi. Kaikki Pamukkalessa käyneet tietävät, ettei se enää ole loistovuosiensa kunnossa. ”Mutta nytpä teillä on oiva tilaisuus päästä katsomaan se vielä, kun siellä vielä on aavistus siitä loistosta, jota ei kohta enää ole”. Menin tunteisiin tietämättäni mitä ja miksi tein mitäkin, mutta retkimyyntitulokseni loistivat. Palattuani Suomeen, menin myymään puhelinliittymiä. En edes tajunnut olevani siinä mitenkään erityisen hyvä, mutta provikkalaskuri kilahteli ihan mukavasti. Myytiin ensimmäisinä puhelimia puhelimessa. Lanseerattiin ”käteen muotoillut” puhelimet ja saatiin Suomi soittelemaan sunnuntaisin. Kävin kuuntelemassa hienoja esityksiä myynnistä, jääkiekon mm-kisoista 95, ja yrittänyt pysyä Tammisen lennokkaan puheen mukana. Olen lukenut kirjoja aiheesta, jopa ne Sarasvuot.

Mutta myyjää ei tehdä luennoilla, kirjoilla, eikä edes valmiilla myyntispiikillä. Hyvässä myyjässä pitää olla ahneutta, sanotaan lähes aina. Kyllä, sitäkin tarvitaan. Hyvän myyjän erottaa parhaasta muutama seikka, minkä itse koin olevan hyvinkin tärkeitä. Parhaan myyjän pitää osata lukea ihmisiä, itseään ja tilanteita. Paras myyjä voi keskustella diesel- ja bensakoneen eroista siinä missä kaktuksen hoidosta ja ruisleivän oikeanlaisen juuren tärkeydestä. Hän tuntee tuotteensa niin hyvin, ettei juuri koskaan vastaa, ettei tiedä vastausta. Hän huomaa tarpeen ja tietää siihen ratkaisun. Paras myyjä erottaa tilanteet, joissa myynti ei tuo ostajalle lisäarvoa. Paras myyjä on itse itsensä motivaattori, kouluttaja, kritisoija ja opettaja. Paras myyjä uskoo tuotteeseensa, luottaa siihen ja sen arvoon. Hän tietää sen hyvät puolet, eikä pelkää myöntää huonoja puolia. Paras myyjä tietää myös miten ja millä asian voi korjata tai korvata. Paras myyjä menee illalla nukkumaan tietäen tehneensä itselleen ja asiakkailleen hyvän kaupan. Hyvä myyjä on härski, paras myyjä ei alennu tekemään nopeita kauppoja harmaalla alueella. Parhaalla myyjällä on palo sydämessä tekemäänsä työtä kohtaan.

Minulta hävisi palo. Tytön voi viedä pois myynnistä, muttei myyntiä tytöstä.

Olen innokas etuovisti. Selaan Etuovea leikkisästi tositarkoituksella. Mietin katsellessani asuntoja, miten sen sisustaisin, miten me tuolla asuisimme. Arvioin välittäjän kädenjälkeä, kuvia, kuvausta ja tietoja. Mietin syitä talon myyntiin. Otan vinkkejä tulevaisuuden kotiin ja toisaalta myös hyviä esimerkkejä mitä en ikinä halua kotiini. Kun muutimme tähän, kiersimme useammankin asunnon ja välittäjän. Joskus piipahdamme näytöissä huviksemme ja toisaalta vain nähdäksemme miten myynti-ilmoitus vastaa todellisuutta. Joskus käymme katsomassa myyntikohteita puhtaasti jo siksi että siinä on jotain, joka tuo jotain vanhaa menneisyydestämme. Toisaalta kuka tietää, vaikka unelmien asuntomme löytyisi joltain tuollaiselta visiitiltä.

Tovi sitten oli näyttö omakotitaloon, joka sijaitsee lapsuuteni mummulan vieressä. Talossa oli silloin jotain, glamouria tai puhtaasti sitä, että sen teki mies omin hartiavoimin ja siitä puhuttiin mummulan kahvipöydässä. Halusin nähdä tämän sisältä ja kun olemme valmiiksi vieressä muutenkin, niin ei muuta kuin vauva koppaan ja menoksi.

Virhe nro 1. Saavuimme paikalle kävellen. Parkkeerasimme vaunut pihamaalle, johon olikin jo pysäköity Audi, Mersu ja välittäjän BMW. Tonnin Bumbleridet kalpeni sen verran, ettei välittäjä edes vaivautunut katsomaan silmiin kätellessään hätäisesti ja kiiruhtaessaan kahdella autolla saapuneen perheen perään. Ei mitään sisälle vaan. Välittäjä selitti ummet ja lammet talon korjaustöistä, remonteista. Harmi vain, että hän puhui perheelle ja osa jutuista jäi kuulematta, kun välittäjä seisoi ovella selkä meihin päin.

Kiertelimme taloa, totesimme itseasiassa pohjaratkaisun olevan lähellä täydellisyyttä meidän tarpeille. Olisin mielelläni jakanut tämän infon välittäjällekin. Virhe nro 2. Jos hän olisi vaivautunut kysymään perheeni koosta ja tarpeista, hän olisi saanut käyttöönsä kaikki syyt marssittaa meidät pankkiin lakki kourassa lainaa anomaan.

Virhe nro 3. Faktat kuntoon. Pohjapiirustuksessa oli puutteita, joita hämmästelin paikan päällä. Tukin oviaukossa välittäjän munaravin perheen luo ja kysyin pohjapiirroksesta, ja samalla lämmityskustannuksissa olevasta täysin järjenvastaisesta summasta. Vinkki vitonen välittäjälle, kiinnostunut ja potentiaalinen ostaja on perehtynyt faktoihin ja pohjaratkaisuun. Annoin jälleen syyn ja jopa tilaisuuden kartoittaa minut ja tarpeeni ja tehdä kauppaa. Tämä välittäjä syytti sihteeriä vääristä piirustuksista ja laskelmista ja sanoi ettei nyt tiedä mistä luvut tulee.

Palasimme yläkertaan, jonne olikin saapunut toinen pariskunta katsomaan taloa. He yrittivät kysyä jotain faktoja talosta, mutta saivat kiireisen vastauksen, kun välittäjä syöksyi perheen perään. Virhe nro 4. Piru nosti sarvet ja aloin tunteelliseksi. Pysäytin välittäjän taas. Paras myyjä tietää myös, että kylmää faktaa vastaan voi voittaa vain tunteella. Ja kun pöytään lyödään ässä hihasta, naisen tunteellinen kohtaaminen lapsuuteen, olisi pitänyt kaivaa jo paperia pöytään ja tarjousta tulille. Mutta ei. Ei edes se, että kerroin mummulastani, joka näkyi ikkunasta saanut välittäjää tahtomaan parhaiden myyjien joukkoon. Hänelle ei jaeta tässä kisassa edes jonotuslappua varasijan varasijalle.

Pikaiset kierrokset autotallissa ja pihalle keskustelemaan näkemästämme. Välittäjä huomioi edelleen vain perheen. Myöhemmin tullut pariskunta oli tainnut jo lähteä. Heidän toistakymmentävuotta vanha bemarinsa ei herättänyt innostusta. Pakostikin mietin, mikä olisi ollut vastaanotto, jos olisimme pöhäyttäneet paikalle Kialla. Olisiko pakka laitettu sekaisin, kun vastakkain olisi ollut meidän uusi Kia ja perheen vanha Audi. Olisiko meidätkin huomattu? Vai onko sittenkin niin, että vain tietty merkki huokuu rahaa ja ostoaietta? Siinä sivukorvalla kuuntelin välittäjän ja perheen juttuja. Taloa etsivä poika oli sitä mieltä, että kiinnostaa, mutta hinta on liikaa talosta, jossa jokainen seinä huusi maalia. Käyttämättömien viemäreiden hajun vielä tuoksuessa nenässä, näin punaista kun välittäjä alkaa suu vaahdossa selittelemään, ettei tuota korjattavaa nyt niin paljon ole. Vähän silikonia kylppäriin ja avot. Jumalattomat aukot seinien rappauksissa lukuisista ruuveista ja nauloista oli ilmeisesti hyväkuntoisen luokituksen paremmalla puolella. Virhe nro 5. Tätä on nähty usein. Jos ostaja sanoo. että seinä on ruma niin sehän on ruma välittäjänkin mielestä, vaikka olisi sen itse pienin verisin sormin kitannut. Paras myyjä, tässä tapauksessa paras välittäjä, osaa kuitenkin nopsaan kertoa idean, vaikka siitä, että maalaus ei ole iso ongelma, etenkin kun asuntoon pääsee vaikka heti tekemään pintaremontit, kun se on sopivasti tyhjilläänkin. Paras myyjä luo mielikuvan siitä, miltä porsliinit näyttää olohuoneen vitriinissä ja mielikuvalla siitä, kuinka istun keittiössä aamukahvilla ja katselen lapsuuteni maisemia.

Tämä niin kutsuttu ”renkaidenpotkiskeluvaihe” ei enää kiinnostanut, joten lähdimme pois. Välittäjä ei tosin sitä edes huomannut. Eikä sitä, että pihasta poistui suurperhe, joka asuu tällä hetkellä liian ahtaasti, josta yhdellä on tunneside koko kylään, asuinalueeseen ja side sen historiaan. Välittäjä ei myynyt meille tulevaisuuden kotia, jossa koiralla olisi tilaa pihalla, jokaisella lapsella oma huone. Ei mielikuvaa olohuoneen sohvanpaikasta, ei isoa ruokailutilaa, johon mahtuisi isompikin pöytä. Häntä ei kiinnostanut, kuinka mielessäni tein tyhjästä varastotilasta pukeutumishuonetta. Hän ei selvästi kaipaa edes uusia myyntikohteita, koska omamme menee jossain vaiheessa myyntiin. Olenko kenties vain liian tottunut siihen, että näyttökäynnillä välittäjä on sopimassa arviointiaikaa omaa asuntoamme kohtaan? Ei tämä kolmio sisäfilettä provikassa tuo pöytään, mutta voita leivän päälle ainakin. Ehkä voisi viedä muijansa vaikka tästä irtoavista pikkuhiluista syömään? Paras myyjä ei katso paljonko kauppa tuottaa, paras myyjä näkee sen, että se tuottaa.

En tiedä palaanko ikinä myynnin pariin. Sen tiedän, että kuten Rockylla, minullakin on yhä peto sisällä. Vielä kerran pojat, parhaista parhaimmaksi. Se tunne, kun tiedät olevasi kouluttamattomanakin parempi, kuin herra toimitusjohtaja-välittäjä. Se tunne kertoo, ettei palo ole sittenkään sammunut. Sillä palolla myydään niitä jäitä eskimoille. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s